de beste banden prijs

De verschillen tussen een C- en een C1-rijbewijs

camper rijbewijs

De verschillen tussen een C- en een C1-rijbewijs

Geplaatst op

Er zijn een aantal verschillen tussen het C- en een C1-rijbewijs, terwijl deze regelmatig door elkaar gebruikt worden. Dit komt omdat de C1-rijbewijzen vaak ook moet vrachtwagen geassocieerd worden. In dit blog leggen we de verschillen uit, waardoor je direct weet welk rijbewijs jij nodig hebt.

Rijbewijs C1 voor LICHTE vrachtwagens

De meeste verwarring ontstaan omdat je met een C1-rijbewijs een lichte vrachtwagen mag besturen. Je hierbij echter eerder denken aan grote voertuigen, zoals bestelwagens, campers, koelwagens en verhuisbussen. In de regel geldt dat de ‘lichte vrachtwagens’ een bedrijfswagen is met maximaal toegestane massagewicht van 3,5 tot 7,5 ton. Als je bestelwagen dus een maximale massa van 3,5 ton heeft, dan mag je met een regulier autorijbewijs de bestelbus besturen. Denk hierbij ook aan pick-ups, bestelwagens en zelfs enkele driewielige bedrijfsvoertuigen.

Verschillende rijbewijscategorieën

C1-rijbewijs voor campers

Het C1-rijbewijs is in essentie de eerstvolgende stap na een regulier A-rijbewijs (personenauto’s). Zoals eerder aangegeven mag je met dit rijbewijs een voertuig van 3.500 kilogram besturen, zolang dat voertuig minder dan 7,5 ton brutogewicht heeft. Omdat het de eerstvolgende stap is voor grotere voertuigen dan een personenwagen, wordt dit ook wel het C1 camper rijbewijs genoemd. Er gelden weinig limieten aan de vorm van het voertuig. Naast campers kun je dus denken aan een vrachtwagen of trekker-aanhangwagen.

C-rijbewijs voor het grotere werk

Met een rijbewijs van categorie C mogen bestuurders voertuigen van meer dan 3,5 ton besturen, maar niet meer dan 32 ton. C-rijbewijzen hebben meestal betrekking op een voertuig met een cabine en aanhangwagen die permanent aan elkaar zijn bevestigd. In de volksmond zou dit de reguliere vrachtwagen voorstellen, waarmee bijvoorbeeld winkels worden bevoorraad. Om dit rijbewijs te kunnen halen moet je in het bezit zijn van een rijbewijs B. Met een regulier C-rijbewijs mag je in Nederland overigens niet beroepsmatige ritten uitvoeren. Hiervoor moet je in het bezi zijn van een rijbewijs C met code 95.

Gerelateerde berichten

winterband

Het verschil tussen winter en 4-seasons banden

Er zit veel geavanceerde technologie in je autobanden. Ze kunnen stuk voor stuk worden afgesteld om ze te laten presteren op basis van het beoogde...

Lees meer

Goedkoop je eerste auto kopen

De meeste mensen kunnen het zich nog wel herinneren: de aankoop van hun eerste goedkope autootje. Een kleine auto met her en der wat beschadigingen...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden