We staan als Nederland bekend als een echt fietsland. We groeien ervan jongs af aan mee op. Van een gewone stadsfiets tot een kwalitatief sterke elektrische urban arrow bakfiets. Op de fiets maakt de een wat meer meters dan de andere. Het is belangrijk om je fiets goed te onderhouden. Met name de fietsbanden. Controleer regelmatig of deze versleten zijn en of deze nog over voldoende profiel beschikken. Een sterk en verzorgde fietsband kan op de weg als een wereld van verschil aanvoelen. Lees in deze blog hoe je weet of je over de juiste fietsbanden beschikt.

Controleer je fietsbanden

Gebruik je dagelijks je fiets? Het is misschien goed om te controleren in welke staat jouw fietsbanden verkeren. Banden met een sterk profiel zorgen vanzelfsprekend voor een goede grip op de weg. Wanneer het regent, sneeuwt of er sprake is van een glad wegdek wil je niet wegglijden. Daarnaast kan het fietsen op slechte banden de binnenband beschadigen. Deze moet dan vaak onnodig vervanging worden tegen een flinke prijs.

Welke fietsband heb ik nodig?

Zijn jouw fietsbanden toe aan vervanging? We geven je graag een aantal tips waar je op moet letten. Het kiezen van de juiste band voor jouw fiets begint bij het controleren van de fietsbandmaat. De maat van de binnen en buiten band staat aangegeven op de band. Dit is de maat dat je altijd moet aanhouden bij het aanschaffen van een nieuwe band. Je wilt natuurlijk niet met een fietsband thuis komen die totaal niet past bij jouw fiets.

De fietsbandmaten

Er zijn twee verschillende maatsoorten onder de fietsbanden:

  • ETRTO-maat
  • Inchmaat

Onder de Nederlanders, Duitsers, Engelsen en de Fransen wordt de ‘inchmaat’ gebruikt. Dit zorgde vaak voor veel verwarring bij fabrikanten in andere landen. Dit heeft geleid tot een universele maat wat nu wereldwijd aangehouden wordt: de ‘ETRTO-maat’. In Nederland kun je beide maatsoorten dus nog tegenkomen.

Er is een fietsband voor elke fiets

Onder de fietsen worden veel diverse grootte fietsbanden gebruikt. Dit heeft alles te maken met de afstelling van de fiets. De fietsband moet namelijk niet snel gaan slijten, de constructieverhoudingen moeten dus correct zijn. Daarnaast zijn racebanden vaak dun. Hiermee heb je minder weerstand op de weg en kun je sneller hogere snelheden behalen. Bij mountainbikes zijn de banden juiste weer breder. Dit zorgt voor extra grip op paden met los zand of steenachtige wegen.

Mocht je niet weten welke band precies bij jouw fiets hoort, schakel dan de lokale fietsenmaker in voor advies.

Het oppompen van de fietsbanden

Controleer maandelijks de bandenspanning van je fietsen. Dit kun je simpelweg doen door de fietsband even in te drukken. Je merkt vanzelf of er sprake is van veel of weinig weerstand. Fietsbanden met weinig lucht slijten sneller. Het is dus goed om regelmatig dus even wat lucht bij de banden in te doen. Zo gaan je banden langer mee en behouden ze een goed fietsband profiel.

Zorg ervoor dat je de fietsbanden niet te hard oppompt. Meer lucht betekent niet automatisch een betere en sterkere band. Wanneer je fietsbanden te hard zijn dan zorgt dit voor een schokeffect tijdens het fietsen. Je zult merken dat dit niet echt plezierig fietsen is. Omdat je fiets veel trilt gaan diverse boutjes en moertjes van je fiets ook losser zitten. Oftewel pomp je fiets op met de juiste hoeveelheid lucht.